Стійке підвищення цін на базові продукти харчування поступово перетворює українців на прихильників концепції безвідходного виробництва.

У реальному житті ми бачимо, що це не просто світовий тренд, а також розумний та ефективний спосіб захисту та збереження бюджету сім'ї, змушеної купувати та споживати товари практично щодня. Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

В Україні ціни на продукти впадуть ще не скоро: придумано нові дати

В Україні ціни на продукти впадуть ще не скоро: придумано нові дати

Офіційна влада, обіцяючи доступні продукти харчування та зниження цін хоча б на овочі, раптово відкладає цю перевагу на майбутнє, посилаючись на погану погоду. Вже вказано дві нові дати: липень та осінь 2023 року. У цей час, за словами чиновників, дефіцит продуктів зникне, а ціни стабілізуються.

Щодо дефіциту, згадка незрозуміла, тому що на полицях супермаркетів продукти в достатку. Ринки продовжують працювати.

Ті часи, коли черешню купували ящиками, картопля мішками, а цибуля та морква – сумками, минули. Тепер споживач купує стільки, скільки йому потрібне для виживання.

Тиждень за тижнем ціни на продукти харчування буквально "танцюють": одні дешевшають, інші дорожчають. Через кілька днів все може змінитися: нові товари можуть зросли в ціні, інші – знизити їх.

В Україні ціни на продукти впадуть ще не скоро: придумано нові дати

З липня ситуація з овочами, що традиційно вирощуються в Україні, і цінами на них залежатиме від виробництва. А потім з інших факторів, на які фермери не впливають: логістика, можливості зберігання, ціни на енергоносії, фінансові ресурси.

Ще один фактор, на який слід звертати увагу – експорт. Продавати за кордон вигідніше. Тому якщо ситуація на зовнішніх ринках вирівняється під час скандалу з українським зерном, то звичайний покупець, наприклад, у Полтаві чи Києві, відчує нову хвилю змін у цінах. І, як правило, не на його користь.

Джерело